eng Kontakt Newsletter

Izjava za javnost povodom politizacije mirne reintegracije

Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske (CROSOL), mreža organizacija civilnog društva koje se bave međunarodnom razvojnom suradnjom, pozdravlja odluku premijera Plenkovića da koristi iskustvo mirne reintegracije u međunarodnim odnosima. Ne ulazeći u ocjenu diplomatske dimenzije posjeta premijera Plenkovića Ukrajini, ističemo kako je mirna reintegracija važno iskustvo naše zemlje za koje postoji veliki interes na različitim stranama svijeta. Štoviše, brojne članice mreže CROSOL u svoj  rad ugrađuju iskustvo mirne reintegracije, te su u više navrata bile su zamoljene da podijele svoja iskustva izgradnje mira s građanima koji se  nalaze u ratom zahvaćenim ili u post-konfliktnim područjima. Naše članice surađuju s organizacijama iz Gaze, Sirije, Afganistana, Ukrajine, Makedonije, Bosne i Hercegovine.

 

U proteklom periodu uspostavljena je suradnja i s ukrajinskim kao i ruskim organizacijama civilnog društva koje su predane radu na nenasilnom rješavanju sukoba te pokazuju veliki interes za razmjenu iskustava. Jedna od naših članica, Documenta, radi na prijenosu znanja i iskustava u dokumentiranju ratnih zločina i drugih oblika teških kršenja ljudskih prava, traženju nestalih i procesuiranju ratnih zločina bez obzira koja ih strana počinila, a sam CROSOL je organizirao prijenos iskustva mirne reintegracije sudionicima iz Ukrajine.  Druga članica, Kuća ljudskih prava, kroz svoju mrežu surađuje s ruskim i ukrajinskim Kućama ljudskih prava na pitanjima zaštite ljudskih prava a MIRamiDA Centar osnažuje civilno društvo za izgradnju mira u Ukrajini.

 

Ističemo da je stavljanje naglaska na vlastito iskustvo izgradnje mira u vanjskoj politici dobar smjer razvoja domaće vanjske politike i pozivamo Vladu RH da takve politike gradi u suradnji s civilnim društvom. Na taj način mogle bi se i izbjeći nepotrebne i štetne konfrontacije u međunarodnim odnosima.

 

 

Za CROSOL

 

Gordan Bosanac

Predsjednik Upravnog odbora